.... se ansitsee tulla hyvin tehdyksi.

Viime päivinä olen saanut hienoja taito-kokemuksia ja osaamisen elämyksiä! Ensin kuulin Kaari Utrion, historian tutkijan ja kirjailijan, kertovan siitä, miten hän romaaneissaan yhdistää faktan ja fiktion. Esimerkkinä hän käytti viimeistä romaaniaan Paperiprinssi (2015).

Siihen tarvitaan ensinnäkin valtava määrä aiheeseen ja käsiteltävään ajankohtaan liittyvää, yksityiskohtaista historiallista tietoa, raakadataa, mutta myös selkeä, synteettinen näkemys kyseisen ajan ja paikan historiasta ja yhteiskunnallisesta oloista yleisesti. Sitten tarvitaan idea tarinasta, joka voisi toteutua tuossa histiriallisessa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa. Tarinaan kuuluvat henkilöt "synnytetään" aikaansa sidottuine näkemyksineen ja ulkoisine olemuksineen. Tarinan edetessä sen fiktiiviset käänteet nivotaan todellisiin tapahtumiin. Lukija saa seurata kiehtovaa satua todellisten historiallisten tapahtumien keskellä. Pienten ihmisten arkinen elämä ja kokemukset tekevät historiasta aivan eri tavalla realistista kuin historin oppikirjat. Lempeä ymmärrys toista ihmistä, ja myös itseä kohtaan kasvaa, kun lukiessaan tajuaa eri aikoina, erilaisissa olosuhteissa eläneiden ihmisten "mahdollisuuksien avaruuden" (Heideggerilta lainattu ilmaisu).

Kaari Utrio on kirjoittanut kymmeniä (n. 80, laskujeni mukaan) kirjoja sekä paljon artikkeleita ja muita kirjoituksia. Tunnustan, että olen lukenut niistä vain tämän Paperiprinssin, jonka luin valmistautuakseni kuulemaan kirjailijaa. Olen iloinen, että luin ja että kuulin. Kirjailijan ja historioitsijan taidon yhdistelmä avautui näkyviin tekemisen osaamisena, joka hämmästyttävällä tavalla avartaa lukijan maailmankuvaa.  

Toiseksi, seuraavana päivänä Kaari Utrion kuulemisen jälkeen, kuuntelin jazzia intiimin tunnelmallisessa baarissa nimeltä Ö. En ole musiikin tuntija. Itse asiassa olen aivan noviisi sillä alalla. Mutta taidon tunnistan kyllä siinäkin. Esiintyjänä oli Jaska Lukkarinen trio. Turun sanomien musiikin arvioitsija Aleksi Näsänen kirjoitti tästä keikasta otsikon "Musiikillisen dialogin ytimessä" alla monta kaunista sanaa. Hänen mukaansa Jaska Lukkarinen kuuluu rumpalina maan parhaimmistoon, hänen musiikillinen ilmaisunsa oli selkeää ja teknisesti taidokasta. Lukkarinen ei ole kovin vanha, mutta ei ihan nuorikaan. En tiedä, mutta arvelen, että hän on paukutellut rumpuja koko aikuisen elämänsä ja seurannut muiden mestari-rumpaleiden työtä. Sellaista taitoa ei saavuteta hetkessä. Tuo taito tehdä musiikkia, se loisti kirkkaasti pimeässä baarissa. Kannatti tulla tehdyksi - ja kuulluksi!

Kolmanneksi, pari päivää Bar Ö:n jälkeen, löysin itseni Helsingin Taidehallista, keskeltä Anu Pentikin luomaa Paratiisia. Se on kuvataidetta, joka on tehty käsityönä. Kirjailija Utrion ja muusikko Lukkarisen henkisyyttä henkivien töiden rinnalla ja jälkeen olin päässyt tutuimpaan ympäristööni, konkreettisen materiaalin lähelle. Karkean saven muotoaminen kukiksi, jotka voidaan kokea taiteena, vaatii tekijältä monien henkisten taitojen lisäksi myös fyysisiä taitoja. Se on raskastakin, savi painaa. Kosketuksen materiaaliin on oltava osaava ja varma, mutta myös sallivan herkkä. Tekeminen on tekijän ja materiaalin yhteistyötä. Anu Pentik on syntynyt samana vuonna kuin Kaari Utrio. Hän on tehnyt lukemattoman määrän teollista muotoilua, kauniita käyttöesineitä. Sen työn rinnalla hän on luonut samoista materiaaleista ainutkertaisia taideteoksia käsityönä. Hänen taitonsa hehkuu Paratiisin kukissa.

Jos vanha sanonta Kaikki, mikä ansaitsee tulla tehdyksi, se ansaitsee tulla hyvin tehdyksi otetaan  vakavasti, niin merkitseekö se esimerkiksi sitä, että peruskoulussa ei vähien oppituntien puitteissa voi / kannata yrittää kehittää oppilaiden käsityötaitoa? Aikaa siihen on liian vähän, pakko tehdä vain jotain mahdollisimman helposti ja äkkiä?

Ei, ei se sitä tarkoita. Peruskoulussa tavoitteena ei ole saavuttaa missään oppiaineessa huipputaitoa tai mahtavaa tietämystä. Taito ja osaaminen kasvavat kovalla harjoittelulla pitkän kokemuksen myötä. Mutta innostus tekemiseen ja harjoittelemiseen voi syttyä lyhyessä ajassa pelkkien kokeilujenkin perusteella, kunhan esikuvat ja virikkeet ovat laadukkaita ja aloittelijalle on apua ja kannustusta saatavilla.