OODI OPETTAJALLE *

Opettaja, olet todellinen vaikuttajayksilö. Sinun tekemisesi ja tekemisentapasi tuntuu ja näkyy sukupolvien taa. Sinä työstät elämää ja ihmiskohtaloita. Saat luokkaasi kasvusuuntaansa hapuillen etsiviä uusia ihmisiä. Te olette siellä keskenänne päivät pitkät. Nuo pienet, ne turvautuvat sinuun, olethan monesti kuullut kutsun "äiti!", kun tarkoitus oli sanoa "opettaja". Niin luottavaisia he ovat, eikä syyttä, parhaasihan yrität heidän hyväkseen tehdä.

Yritys ei aina onnistu, mutta elämään vaikuttavat muistot opettajuudestasi pysyvät oppilaasi mielessä pitkään, usein hän siirtää ne myös omille lapsilleen.
Olen nähnyt, kun entinen oppilas, jouluaattoiltana hautausmaalla kynttilöitä ihasteltaessa, kiirehtii vanhan opettajansa pitkästä aikaa nähdessään esittelemään tälle perhettään ja haluaa kertoa, mitä hänelle elämässä on tapahtunut, mitä hän on saavuttanut.
Olen ollut todistamassa, kun joku laitapuolen kulkija lähtee kaveriporukoistaan entistä opettajaansa tervehtimään: "Opettaja! Olet aina ollut reilu, anna vitonen!"
Joku muistelee vanhan opettajan ohjeita kylmän suihkun terveellisyydestä, ja kertoo opettavansa samaa nyt pienille lapsilleen. He kuulemma ovat ihan ihastuneita.
Joskus istuu opettaja aamuyöstä puhelimessa kuuntelemassa entisen oppilaansa epäselvää kertomusta murheista, joita hänelle on muinoin aiheutunut siitä, että sai huonomman numeron liikunnasta kuin se tietty kaveri.

Pienet sattumukset ja yksittäiset tapahtumat jäävät mieleen. Niistä voi kehittyä ajan mittaan ihan legendoja.** Joka tapauksessa ne kertovat siitä, että kysymyksessä on syvästi ihmismieleen vaikuttaneet tapahtumat. Vaikuttajia on jokaisella tietysti monia. Opettaja ei aina varmaankaan ole heistä merkittävin, mutta yksi vahvimmista hän on. Ainakin hän on niistä ainoa, jonka päätehtävä on vaikuttaa lasten ja nuorten kasvuun ihmisinä.


* Oodi on kreikankielinen sana, joka tarkoittaa runoa tai laulua, sellaista, jota Kreikassa ennen käytettiin juhlissa, syntymäpäivillä ja hautajaisissa. Oodi on siis ylistysruno/laulu. Muinaisessa Egyptissä se oli kuninkaan ylistykseen käytetty laulu. (Wikipedia)
** Legenda on latinankielinen sana, joka tarkoittaa pyhimyselämäkertaa, mutta sanaa on sittemmin käytetty kuvaamaan epäuskottavaa, epäilyttävää tai kaunisteltua tarinaa, jossa myyttisiä aineksia on yhdistetty historiallisiin tosiasioihin. (Wikipedia)