Ruotsin pääministeri Magdalene Andersson ja Suomen pääministeri
Sanna Marin tapasivat huhtikuussa Tukholmassa. Kuva: TT

Tässä blogissa julkaistiin 21.7.2017 kirjoitukseni Maailmaan laajeneva minuus ja pukeutumisen kuva. Siinä kerron kaikkien aikojen ensimmäisestä käsityötieteen väitöstutkimuksesta Pukeutumisen kuva: fenomenologis-eksistentialistinen lähestyminen pukeutumiskuvien tekemiseen ja tulkintaan. (Minna Uotila, 1994, HY). Minnan tutkimus tuli taas mieleeni, kun hänen tutkimustuloksensa nousivat niin selkeästi esiin viime päivien uutiskuvissa. Kysymys on yhden presidentin, yhden pääministerin ja yhden emeritus professorin ja luontoaktivistin kuvista.

Presidentin paita

"Zelenskyi pitää tänään historiallisen puheen Suomen eduskunnassa – Presidentti on vaatinut lisätukea Ukrainalle, näin suomalaispoliitikot ovat valmiita reagoimaan"
Kuva: Linkki sivulta www.hs.fi/politiikka/art-2000008735938.html?share=bd8e11b8fb3db02978d999fbc89b05f2

Ukrainan presinentti Volodymyr Zelenskyi on pitänyt puheen useille länsimaiden parlamenteille, myös Suomen eduskunnalle, viime päivinä. Hänen viestinsä on kuulijoille ollut tärkeä ja ymmärrettävä. Sen ymmärrettävyyttä ja vetoavuutta on lisännyt hänen tilaisuudessa käyttämänsä yksinkertainen ja arkinen, lyhythihainen t-paita.

Näiden puhetilaisuuksien arvovaltainen kuulijakunta on ollut pukeutuneena hyvin juhlavasti ja arvokkaasti, mukana ovat olleet myös arvomerkit ja univormut. Ristiriita puhujan ja kuulijoiden välillä on ollut silmiinpistävä. Silti juuri presidentti Zelenskyi`n t-paita on se yksityiskohta, joka yhdistää näissävaikuttavissa puhetilaisuuksissa valtioiden johtajat toisiinsa, omaan kansaansa ja sotaa käyvään kansaan. Viesti on selvä: me olemme kaikki "samassa veneessä", sotilaat, siviilit ja kansojen johtajat. Voimme pärjätä vain yhdessä.

Pääminisrerin puku

Kuva: Linkki sivulta https://areena.yle.fi/1-50971029

Pääministeri Sanna Marin oli Ylen aamussa 8.4.22 haastateltavana. Aiheena oli vakava turvallisuustilanne ja lopuksi kosketeltiin myös hoitajien lakkoa lyhyesti. Pääministeri oli pukeutunut hyvin juhlavasti, mustaan pitkähihaisen pukuun, jonka pääntietä koristi hillitty pitsi.

Lisäksi hän oli kietonut pitkät, tavallisesti loivasti kiharaisena hulmuavat hiuksensa tiukalle nutturalle. Ilme pysyi koko haastrattelun ajan vakavana, jopa tiukkana.

Kyseessä oli pääministerin arkinen työtehtävä, eikä mikään juhlallinen tilaisuus, silti myös haastattelija oli juhlavasti puketunut. Pääministeri vastasi vaikeisiin kysymyksiin selkeästi ja ymmärrettävästi, hän ei käyttänyt yhtään turhaa apusanaa eikä varovaisia joko-tai-ilmaisua. Vastaukset olivat suoria, avoimia, vastuuntuntoa osoittavia ja rohkeita. Haastattelutilaisuuden taitavasti luotu visuaalinen ilme lisäsi kuulijoiden arvostusta ja luottamusta näitä ihmisiä ja heidän sanomaansa kohtaan.

Presidentin kaverin kirjoneuleet

Kuva: Linkki sivulta https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008584370.html

Helsingin Sanomissa oli 11.2.22 emeritusprofessori Eero Paloheimon haastattelu koskien hänen ajatuksiaan ihmisvelvollisuuksista. Aloite haastattelun tekemisestä oli tullut presidentti Sauli Niinistöltä, jonka vanha kaveri Paloheimo on. Ihmisvelvollisuuksilla Paoheimo kertoi tarkoittavansa koko ihmislajin velvollisuuksia kaikkia muita lajeja ja luontoa kohtaan. Presidentti Niinistölle hän oli kertonut ajatuksensa, ja tämä sai siitä rohkaisua ehdotukseensa huippukokousesta, jossa tästä aiheesta keskusteltaisiin korkealla tasolla maailmanlaajuisesti.

Ottaessaan haastattelijan vastaan kotonaan Tuusulanjärven rannalla Paloheimo oli pukeutunut kuvassa näkyvään muhkeaan kirjoneuleeseen ja säärystimiin. Niistä huokuu luonnonläheisyys ja monimuotoisuus. Takana näkyy ikkunasta talvisen lumisia puita. Lukija vakuuttuu siitä, että puhuja on asiansa tunteva ja sille omistautunut. Oli tämän asun valinta tietoinen vaikuttamisen keino tai vaan kotoinen ja käytännöllinen vaihtoehto, sillä ei ole väliä. Erittäin taitava valinta se oli.

Pukeutumisen taito ja pukeutumisen kuvan tulkinnan taito ovat tärkeitä kansalaistaitoja. Käsityönopettajat ovat sen taidon asiantuntijoita. Se kuuluu käsityön oppisisältöihin.