Käsityö verkossa ry järjesti jäsenilleen 28.-29.3.2014 viikonloppukurssin paperinkehräyksestä ja punonnasta yhteistyössä Suomen käsityön museon kanssa. Ensimmäisenä kurssipäivänä valmistimme värttinät ja kehräsimme paperia, toisena päivänä opettelimme silmupunontaa.

Kurssin tuotoksia

Kurssi alkoi värttinän valmistamisella: siihen tarvittiin vain cd-levyjä, pyörörimaa, maalarinteippiä ja pieni metallikoukku. Itse yllätyin oikein positiivisesti siitä, miten näin helposti syntyi hyvin toimiva värttinä!

Anna-Maria Väätäinen näyttää paperikehräyksen aloittamista

Kurssin opettaja Anna-Maria Väätäinen perehdytti meidät paperin kehräämisen perusteisiin ja sitten päästiinkin jo vauhtiin: leikkaamaan paperisuikaleita valmiiksi ja sitten kehräämään niitä. Kurssilaisille selvisi hyvin nopeasti miten tärkeää on kastella paperisuikaleita juuri sopivasti: liian kuiva paperi ei kehräydy tasaisesti ja liian märkä napsahtaa poikki...

 

Ensimmäisiä kehräyskokeiluja tehtiin erilaisilla sanomalehti- ja mainospapereilla. Useat kurssilaiset havaitsivat myös, että käsityölehtien kaava-arkit ovat oikein oivaa kehräysmateriaalia!
Perjantaina siis kehrättiin innokkaasti ja nopeimmat aloittelivat jo kertaamistakin.

 

Kurssilaisia työn tuohussa
Kurssilaisten kehräyksiä

 

Lisää käsinkehrättyjä paperilankoja

 

Lauantai aloitettiin mielenkiintoisella kierroksella käsityön museon tiloissa ja sen jälkeen perehdyttiin silmupunonnan saloihin. Opettaja oli varannut meille kierrätysmateriaalia eli purettuja muovipäällysteisiä sähköpiuhoja tekniikan harjoitteluun. Uskaliaat tekivät vauhtiin päästyään punontakokeiluja myös itse kehräämillään langoilla.

Lankoja mainospaperista, kuitukankaasta ja kaavapaperista

Silmupunonta osoittautui mukavan helpoksi tekniikaksi ja itse tein kokeilun kiven ympärille. Opettajalla oli hienoja malleja kivistä, joiden ympärille oli silmupunottu ohutta metallilankaa, mutta aloittelijana lähdin liikkeelle helpommasta materiaalista eli ohuesta muovitetusta piuhasta.

 

Punontakokeilu kiven päälle

 

Kurssilaisten silmupunontoja

Kaiken kaikkiaan kurssiviikonloppu oli oikein mukava ja varmasti me kaikki lähdimme kotiin uusia taitoja ja ideoita mukanamme. Kiitos kaikille kurssilaisille, innostavalle opettajalle Anna-Maria Väätäiselle ja järjestelyistä kiitos Käsityö verkossa ry:lle ja Suomen käsityön museolle!