Tsaarinpoppelit kässä- ja kuvisleiri 4.-7.6.2012
Aimokoulu, Hämeenlinnan lasten ja nuorten kuvataide- ja käsityökoulu
Hämeenlinna, Aulankokeskus
40 leiriläistä, 4 opettajaa, 6 avustajaa.

Leiripäiväkirja, kirjoittanut Milla Ojala

Maanantai 4.6

Ensimmäinen leiripäivä alkaa aurinkoisena. Suuri joukko leiriläisiä ja vanhempia seisoo odottavina Aulankokeskuksen edustalla. Joukossa näkyy paljon tuttuja kasvoja, mutta myös muutamia aivan uusia.

Kuvisope Meevi Suomalainen kehottaa ystävällisesti, mutta päättäväisesti vanhempia lähtemään. Aloitetaan nimenhuuto. Ryhmiin jakoa ei tällä kertaa ole suunniteltu etukäteen. Lapset suuntaavat sen tutun open luo tai parhaan kaverin mukaan.

Kuvisope Antti Hämäläinen paljastaa ensimmäisen tehtävän: Etsikää ryhmälle oma nimikkopuu! Väki hajaantuu eri suuntiin. Pihapiiristä löytyy jännittävä ontto lehmus, pieni tammi, todella suuri tammi ja vanha komea koivu.

Ryhmät vetäytyvät piirtämään oman ryhmänsä puuta ja tutustumaan toisiinsa. Ryhmille keksitään nimet ja samalla tehdään myös nimilaput, jokaiselle ryhmälle omanlaiset. Aika kuluu kuin siivillä ja yllättäen huomataan, että kaikkien vatsat kurnivat. On aika pitää Ruokatauko!

Ruokailun jälkeen ryhmät esittäytyvät toisilleen. Lehmus -ryhmäläiset kertovat, mitä tietävät lehmuksesta eli niinipuusta. Suuri vanha tammi -ryhmä kertoo muille nimensä eri kielillä. Vanhaan tammeen liittyy sellainen outo ilmiö, että sen terhot kiipeävät runkoa pitkin ylös voidakseen taas pudota syksyllä alas. On aika erikoinen tammi! Vanhan koivun löytäneet Hiirenkorvat heiluttavat korviaan ja kuvaavat itseään adjektiivein. Huomataan myös, että tämän päivän lapset eivät tiedä, mikä on koivuniemenherra. Onneksi! Pikkujätit esittävät kaikille Sanni Messmanin kirjoittaman runon. Se kuuluu näin:

Pikkujätti
Pieni puu, vahva runko, vaikka tuuli puhkuu.
Tämä tammi pystyssä pysyy. Tahtoo tietää.
Vanhat puut kertovat tarinoita elämästä vuosien takaa.
Se on pieni tammi. Se on Pikkujätti!

Yhteinen kierros jatkuu talon ympäri. Lapset löytävät vaahteran oksalta salaperäisen pienen huopalinnun. Linnulla on nokassa jokin paperikäärö. Se on kirje.

Kirjeeseen on raapustettu vanhanaikaisin kirjaimin näin:

Arvoisa Puukansa!
Ilahduin
suunnattomasti saadessani kuulla,
että olette jälleen Aulangolla!
Minulle
kuuluu hyvää – suunnittelen parhaillaan
kaukomatkaa…
Katso taivaalle – millainen on sinun viestinviejäsi?

Teidän Tsaari


Viestiä ihmetellään. Mitä se mahtaa tarkoittaa? Katselemme taivaalle. Eräs vanhemmista oppilaista miettii, että koska Tsaari on varmaan vanhanaikainen, hän ehkä tarkoitti viestinviejällä lintua, kuten kirjekyyhkyä. Päätämme tehdä lintuja, mutta mistä. Joku muistaa, että meillä on savea.


Iltapäivä on jo pitkällä. Päivän viimeinen tehtävä on auttaa kässäope Millaa värjäyskasvien keräämisessä. Ympäristöstä löytyy runsaasti nokkosia, lupiineja ja koiranputkia. Kasvit pilkotaan kattiloihin. Tämä on hauskaa!

 

tiistai 5.6. 2012

Aamulla jutustellaan kasvivärjäyksestä ja pannaan padat porisemaan. Kuinka ollakaan, salaperäinen lintu ilmestyy jälleen pihapiiriin nokassaan uusi viesti. Tämäkin on Tsaarilta.

Siinä lukee:

Tervehdys!
Tähyän ulapalle, minne matkaisin – en vielä tiedä…
Silinterihattuni lisäksi kaikki karttani ovat kadonneet!
Ja millainen pursi kestäisi matkan rasitukset? Voinette
auttaa?
Vuole siis malli taitavalle veneenrakentajalleni!
Teidän Tsaari

Kässäope Kikka Jeliseffin johdolla pohdimme, mistä voisimme vuolla Tsaarin toivomia veneenmalleja. Joku lapsista keksii, että kaarnasta tietenkin. Mikä olikaan se puu, josta saadaan kaarnaa?

Lähdemme etsimään, mutta lähistöltä ei löydy yhtään mäntyä. Täytyy mennä kauemmas. Hetken kävelyn jälkeen vastaan tulee suuri mänty. Sen juurella on kori täynnä kaarnaa. Onko Tsaarilla taas joku salainen kätyri leiriläisten joukossa?

Kaarnanpaloista vuollaan monenlaisia pursia ja veneitä.

Merikarttoja piirretään myös.

Ruuan jälkeen ryhmät saavat jokainen oman väripadan huolehdittavakseen. Ensin laitetaan kaikkiin lankavyyhteihin haltija- ja pasmalangat. Yhdessä pestään värjättävät langat ja kankaat. Liemet siivilöidään ja jäähdytetään. Kylläpä tuoksuu voimakkaalle.

Kuinka jännittävää onkaan vihdoin laittaa värjättävät vyyhdet ja kankaat pataan. Ensin ei oikein näytä yhtään miltään. Kun puretusaineet lisätään, värit näyttävät heti saavan lisää voimaa.

Värjäyskansiota kootaan.

Keskiviikko 6.6. 2012

Aamulla kokoonnutaan sisälle tutkimaan värjäyksen tuloksia. Yllättäviä värejä saatiin. Lupiinista tuli ihanaa kevään vihreää, melkein limeä, Koiranputkella iloista vähän vihertävää sitruunan keltaista, nokkosella harmahtavaa sammalen vihreää ja sipulilla lämmintä ketunruskeaa. Tehtävänä on koota itselle persoonallinen kasvivärjäyskansio.


Tällä välin pihalle ilmestyy vanhanaikainen matkalaukku. Sen kansi on auki ja kannen päällä istuu jälleen se pieni huopalintu nokassaan viesti.

Arvoisa Puukansa!

Lähilehtoonko vai petäjän juureen katosivat
matkatavarani?
Mikä on matkani pää?
Suuresti ihmetellen,
Teidän Tsaari 
Mikä ihmeen lehto ja petäjä? Lähdemme tutkimaan ympäristöä. Alkaa löytyä merkillisiä esineitä… Tavaroita tutkitaan ja ihmetellään.

Ruokatauon jälkeen lintu tuo uuden viestin. Tämä on selvästi jatkoa edelliseen:

Arvoisa puukansa –
jälleen teitä tervehtien kiitollisin mielin!
Unohdin mainita, kirjatkaa ylös
löytämänne tavarat!
Haluaisin kertoa teille tarinoita lapsuudestani…
Teidän Tsaari

Tsaarin toiveen mukaisesti havaintoja oudoista esineistä kirjataan vihkoihin.

Kokoonnumme piiriin muistelemaan tarinoita metsänväestä: menninkäisistä, keijuista, maahisista, hiisistä ja haltijoista. Tehtävänä on valmistaa oma puuhaltijanukke. Vartaloiksi löytyy haaraisia keppejä ja vaatteet tehdään huovuttamalla villasta tai kasvivärjätyistä kankaista. Pää saadaan pellavakankaan palasta ja hiukset vaikka värjätyistä langoista.

Torstai 7.6.2012

Aamupäivä menee kaikkien keskeneräisten töiden viimeistelyyn. Ulkona voi kokeilla, pysyykö oma kaarnavene pinnalla. Jokainen saa laittaa kaikista värjätyistä langoista ja kankaista näytteen värjäyskansioonsa.

Ruokatauolla on avustajamme Elias virittänyt ulos esiripun. Leiriläiset esittävät yhden näytelmän, runon, muutamia sketsejä, vitsejä ja muuten vaan hauskoja juttuja.

Esitysten jälkeen lähdemme retkelle Tekosaarten kodalle nuotiotulille. Kesken makkaran paiston sisälle savuiseen kotaan asti kuuluu rannalta huuto: Tsaari tulee!

Lapset ryntäävät rannalle. Pienet ja suuret leiriläiset hierovat silmiään.

Rantaa pitkin ratsastaa hattupäinen mies mustalla ratsulla. Rinnalla kävelee viittaan pukeutunut hahmo. Hän lienee Tsaarin palvelija. Ratsukko pysähtyy ja mies heilauttaa hattuaan tervehdykseksi. Hän on Tsaari!

Tsaari jää tielle odottamaan. Tsaarin palvelija kävelee arvokkaasti siltaa pitkin luoksemme saareen. Venla, pienin kaikista leiriläisistä menee häntä vastaan. Muut pysyttelevät pienen matkan päässä. Palvelija polvistuu, kumartaa ja antaa Venlalle tutun linnun, jonka nokassa on kirje.

Kirjeessä lukee:

Teitä vielä tervehtien!

Olen hakenut matkatavarani sekä selvitykset niistä.
Ilahduin upeista venemalleista, niiden purjeista ja muista yksityiskohdista.
Haltijanuket palauttivat mieleeni muistoja lapsuudesta.
Pitäkää niitä hyvin ja rakkaudella!

Hyvän matkan toivotuksin
ikuisesti kiitollinen
Tsaari