Säikeitä haastatteli Tekstiiliopettajaliiton puheenjohtajana kaksi vuotta toiminutta Jaana Inkiä, joka on paitsi järjestöaktiivi, myös tekstiilityönopettaja Hämeenlinnan normaalikoulussa, Käspaikka -asiantuntijaope ja monipuolinen käsitöiden tekijä, kuten jutun kuvatkin kertovat. Oikeastaan voisi sanoa, että Jaana on monen paikan käsityöaktivisti. Käspaikka-yhdistys kiittää Jaanaa puheenjohtajavuosina tehdystä työstä!

Matkan varrelle on varmasti mahtunut paljon, mikä on jäänyt päällimmäisenä mieleen?
Kahteen vuoteen tosiaan ehti mahtua paljon. Mennyt juhlavuosi toi tietenkin ihan erityisiä tapahtumia tullessaan. Olen iloinen, että pääsin niistä osalliseksi. Antoisaa, mutta työlästä aikaa. Ei silloin tavallisena hallituksen jäsenenä kuitenkaan tajunnut, miten paljon puheenjohtajalla on töitä.
Mikä kohtaaminen on jäänyt merkityksellisenä mieleen?
Tilkkupeittojen näkeminen kirkon rappusilla kyllä pysäytti. Siinä oli monen kuukauden yhteistyön uskomaton tulos. [Jaanan Novitan tekemän haastattelu Senaatintorin tapahtumasta löytyy muuten YouTubesta]

"telkkarista tuttu"-korusettiMikä asia on mielestäsi edunvalvonnasta kaikkein oleellisinta entä mikä kaikkein vaativinta? 
Oleellisinta ja vaativintakin olisi alueellinen tasa-arvoisuus töiden jakaantumisessa. Että työtä saisivat tehdä ne henkilöt, joilla siihen on koulutus. Koulun johtajat ovat tässä asiassa oleellisessa asemassa – miten jokaiseen ja rehtoriin pääsisi vaikuttamaan?!
Mikä on mielestäsi edunvalvonnan näkökulmasta lähitulevaisuuden merkittävin haaste?
Liittyy ihan varmasti tuohon edelliseen. Uusi tuntijako ja opetussuunnitelma viitoittavat tietä. Pienten koulujen lakkauttaminen, isojen yksiköiden kokoaminen, näissä töiden jakaminen.
Miten yksittäiset käsityöalan toimijat voivat mielestäsi parhaiten viedä käsityön asiaa eteenpäin?
Tuomalla käsityötä positiivisesti esiin, korostamalla koulukäsityön merkitystä muutenkin kuin pelkkien tuotosten näkökulmasta. Se prosessi, se prosessi.
Olet ollut käsityöalan vaikuttaja jo pitkään. Mikä käsityössä pistää sinut tikittämään?
Aina oppii jotain uutta, hoksaa ja huomaa. Aivot eivät yhdistelisi erilaisia asioita toisiinsa niin sukkelaan, jos en olisi käsitöiden kautta ja avulla faktannut fiktiota ja päinvastoin :)
Millaista käsitystä käsityöstä olet halunnut viedä eteenpäin?
Uskallusta, rohkeutta, ajattelua, pohdintaa, mutta myös huolellisuutta ja laatua!

tennarisukat

Mitä haluaisit käsitystä haluaisit muuttaa?

Sitä, että käsityö on koko ajan elävä ja muuttuva, vaikka työ- ja työskentelytavat olisivatkin perinteisiä, se ei ole huono asia. Sukka on sukka, mutta kuten olemme todenneet, senhän voi aloittaa mistä kohdasta tahansa! Kun perusasiat taitaa, voi alkaa leijua.
Millaisia tulevaisuuden suuntia haluaisit olla edistämässä?
Miten tämän nyt kiteyttäisi uudella tavalla – pikkuisen isommalla ajalla vähemmän voi olla enemmän hyvällä suunnittelulla ja organisoinnilla.

Olet myös käsityönopettaja aineenopettaja peruskoulussa. Millaista käsityötä nykyisin opetetaan?
Toivottavasti oppilaat saavat hyvää, kekseliästä, ajatteluttavaa ja monipuolista käsityönopetusta, joka tapahtuu “ovet auki”.
Miten käsityönopetus on muuttunut?
Aika paljon on saanut ottaa takavuosiin nähden takapakkia. Oppilaat ovat monessa asiassa kokeneempia ja osaavampia, mutta kuutoset saattavat miettiä mikä se hakaneula oikein onkaan ja miten sitä käytetään kuminauhan pujottamiseen.
Miten käsityönopetusta pitäisi kehittää?
Kai olisin ylijohtajadosenttiprofessori jos tuon tietäisin! Jokaisen oppilaan kohdalla aina eri tavoin ja niinhän sen voisi tehdäkin, jos oppijaan olisi aikaa tutustua.

Virkattu matto
Olet myös käsityöläinen. Millaisia käsitöitä teet? Mitä teit viimeksi?
Joulupukkia autoin sukkia ja ranteenlämmittimiä neulomalla. Neuletakki on odottanut hihojen kiinni ompelemista tovin, pöydällä lojuu keskeneräinen matontekele “loistotähti” Mary Oljen kirjasta, pari huivia odottaa huovuttamista. Ikäkö se on tuonut armoa sietää keskeneräisiä töitä?! Sormet syyhyävät päästä saumurin ja ompelukoneen kimppuun...Kaikkiaan koitan olla hurahtamatta erityisesti mihinkään, koska haluan kokeilla ja tehdä monia juttuja.