Vietin joululoman Mombasassa. Tarkoitukseni oli vain löhöillä raskaan syksyn jälkeen mutta niinhän siinä taas kävi, että löysinkin itseni retkeilemässä ja bongailemassa käsitöitä Mombasan värikkäiltä kaduilta.

Yksi mieleenpainuvimmista vierailupaikoista oli Bombolulu-työpaja, jonka työntekijät ovat liikuntarajoitteisia käsityöläisiä. Bombolulusta löytyy mm. paino- ja ompelutyöpaja, jossa valmistuu turisteille batiikkeja ym. tekstiilitöitä. Korutyöpajassa valmistuu metalliromusta ym. kierrätysmateriaalista koruja. Työpajan myymälästä tarttui mukaani mm. oheisen kuvan rannekoru, joka on tehty juomatölkistä punontaa hyödyntäen.

juomatölkistä punottu rannekoru

Bombolulun laukkutyöpajassa opas yllättää esittelemällä kierrätysmateriaaleista valmistettuja laukkuja, jotka menevät myyntiin Helsinkiin. Ne ovat suomalaisen Mifuko-designyrityksen tilaamia. Laukkujen pohjat on valmistettu käytetystä auton sisäkumista niin, että laukun voi laskea loskaiselle tai lumiselle kadulle, kertoo opas innoissaan. Laukun sisältäkin löytyy kierrätysmateriaalia: vuorina on miesten kauluspaita ja laukun sisätaskuna kauluspaidan tasku. Kuva laukusta näkyy Mifuko-designyrityksen sivuilla.

Kierrätysmateriaaleista valmistetut käsityöt ilahduttivat turistia muuallakin Mombasan kaduilla. Autonrenkaista valmistettiin esimerkiksi varvastossujen pohjia. Pullonkorkkien hyödyntäminen näytti olevan erityisen suosiossa. Niistä valmistettiin vaikka minkälaisia kippoja, laukkuja ja koriste-esineitä. Näinpä yhden rastapäisen miehen hiuksissakin pullonkorkeista tehdyn verkkopäähineen. Näin jälkikäteen tietysti harmittaa ettei kamera ollut aina käsillä. Jonkinlaisen kuvan kenialaisten pullonkorkkitöiden moninaisuudesta nojatuolimatkailija saa kuitenkin googlen kuvahaulla hakusanoilla kenya bottle caps.

Pullonkorkkitöiden kekseliäisyyttä ihastellessa tulee mieleen kotimaassa virkatut kruunukorkkikorkkimatot ja pannunaluset, joihin saa kivasti upotettua langantähteet. Ehkäpä teen vielä jonkinlaisen matkamuistokäsityön, jossa yhdistelen kenialaisten ja suomalaisten pullonkorkkikäsitöiden ideoita. Perusohjeita pullonkorkkivirkkaukseen näköjään löytyy Punomon sivuilta: punomo.fi/tekniikat/virkkaus-tekniikat/palavirkkaus/matto-maitotolkin-korkeista, ja punomo.fi/pienta-kivaa/virkkaus/kruunukorkit-ja-langanjamat-kiertoon joten korkit ja aika vain enää puuttuvat.

Tekstiiliopettajaliiton vuoden teemana on ”Käsityötaitojen globaali maailma”, joten ns. matkamuistokäsitöiden tekeminen sopisi koulukäsitöiden aiheeksikin. Ehkäpä sellaisia käsitöitä on jo tehtykin. Niistä olisi kiva saada juttua vaikka tänne foorumille tai Punomon Kulttuuri-osastoon.

Mieleeni jäi myös Akamban puutyökeskus, jossa pääsi katsomaan taidokkaiden puuveistosten tekoa. Suosittuja hahmoja olivat safarilta tutut eläimet, jotka saivat uuden muodon mm. patsaina, naamioina, lusikanvarsina, salaatinottimina ja kulhoina.

Seeprojen, kirahvien, gebardien ja leopardien kuosit näkyivät myös kankaissa. Opin, että ”kanga” on swahilia ja tarkoittaa kuviollista painokangasta, jota kenialaiset käyttävät vaatteenaan. Kanga on sopivan kokoinen kangaspala, josta puolet riittää kietaisuhameeksi ja toinen puoli puetaan ylävartalon peitteeksi. Kanga-kankaiden kuosit ja väriyhdistelmät ilahduttivat värikkyydellään.

Kenia on hyvä lomakohde kun haluaa eroon kiirettä arvostavasta ilmapiiristä. ”Pole pole”, muistuttivat kenialaiset hymyillen kiirehtivää turistia. "Pole, pole" tarkoittaa siis, ettei pidä kiirehtiä, kaikki hoituu ajallaan.

Kuvakollaasini Mombasta löytyy sivulta punomo.fi/punomon-albumi/kuvia-mombasasta/

Tarja Kröger