Maskun seudun kansallispuku
14.4.2015 - Kirjoittanut Gaye Salla
Nyt on taidon ja käsityön viikko. Sitä vietetään joka vuosi sillä viikolla, jolle sattuu Taito-nimen nimipäivä. Tänä vuonna viikon teemana ovat pitsit ja me aiommekin huomenna aloittaa nypläyskokeilut. Toivottavasti edes joku innostuu niin paljon, että nyplää oman työn. Taito Group:n etusivulta löytyy pyykkipojilla nyplätyn heijastinpitsin ohjevideo.
Tänään juhlistimme Taidon päivää kutsumalla vieraaksemme kansallispukuasiantuntijan. Onhan nyt nimittäin meneillään suomalaisen kansallispuvun 130-v juhlavuosi.
Anna-Liisa Heinonen kertoi käsityön valinnaisryhmäläisille ja muille kiinnostuneille Maskun seudun puvusta ja kansallispuvuista yleensä. Esitys oli aivan ihana. Kun todellinen asiantuntija kertoo hänelle rakkaasta ja tärkeästä asiasta, sekä tunne että tieto välittyvät kuulijoille parhaalla mahdollisella tavalla.
Maskun Seudun kansallispuvun kokonaisuuden on koonnut Leila Puttaa 1700 ja 1800 -lukujen kansanpukujen pohjalta. Työ kesti useita vuosia ja valmis puku julkaistiin vuonna 1985. Esimerkiksi liivikangas on peräisin aivan koulumme läheltä Kurittulan kylästä. Liivin malli puolestaan on löytynyt naapuripitäjästä Nousiaisista.
Kansallispukukeskuksen sivuilta voit lukea puvun esittelyn. Vertailemalla sivuston kuvaa ja Anna-Liisan kuvaa voit myös huomata, kuinka tämän puvun kanssa käytetään kahta erilaista esiliinaa: pellavaista valkoista tai silkkistä vihreää. Pukuun voi myös yhdistää eriväriset sukat ja huivin.
Anna-Liisa arvioi, että kapean, kaukaa katsottuna vaatimattoman näköisen rannekkeen valmistamiseen kuluu noin kolme työpäivää. Kun on rakkaudella valmistanut omaan pukuunsa jotain näin hienoa, tietää kantavansa päällään mittaamattoman arvokasta vaatetta.
Liivikangas on kudottu 16 eri sävyisestä langasta. Löydätkö kaikki?
Naisen päähine tässä kansallispuvussa on tykkimyssy ja tytön päähine silkkinauha. Tykkimyssy kuulostaa kovin sotilaalliselta, mutta sitä se ei onneksi ole. Ruotsin kielinen sana stycke tarkoittaa päähineen pitsiosaa ja styckemössa on taipunut suomalaisten suussa tykkimyssyksi.
Kiitos Anna-Liisa mielenkiintoisesta esityksestä!
Jaa
Kommentit (2)
Onp hieno vierailu koululla. Kun on vielä kyse oman paikkakunnan puvusta, niin on se tärkeää ja kiinnostavaa kuultavaa norille. Ei sitä tiedä vaikka siitä jäisi pieni siemen itämään ja myöhemmin hankkisi itselleen tuon kotipaikkakunnan puvun.
Älä muuta sano! Aivan mahtavaa oli!