20160422_134610

Työpajan antamat kokemukset cd-kudonnasta ovat olleet varsin myönteisiä. Cd-kudonta sopii hyvin vanhuksille. Cd-levy voi olla heille uutta, mutta neula on tuttu väline, joten työskentely sujuu helposti. Erilaisia lankoja kannattaa varata mahdollisimman paljon eri värejä, paksuuksia ja materiaaleja. Lopputuloksesta tulee sitä mielenkiintoisemman näköinen, mitä enemmän erilaisia lankoja on käytettävissä. Myös työskentely on mukavaa, kun voi tunnustella monenlaisia materiaaleja. Loimeen voi valita jotain kestävämpää lankaa, mutta kuteeksi soveltuu melkein mikä tahansa. Värien valinta omaan työhön oli vanhuksille vaikeaa, mutta siinä auttoi kun ohjaaja valitsi muutamia vaihtoehtoja, joista he sitten valitsivat. Työskentelyn edetessä värivalinnat ehkä hieman helpottuivat. Ohuet langat kannattaa käyttää kaksinkertaisena, jolloin pujotus on helpompaa ja työ etenee nopeammin. Jos työskentelyn aloittaminen tuntuu vaikealta, voi ohjaaja aloittaa työn. Silloin vanhuksen on helppo tarttua siihen ja jatkaa. Näin teimme tarvittaessa sekä loimen pujotuksen aloittamisessa että kutomisen aloittamisessa. Kudelangan pujottaminen neulansilmään voi myös olla vaikea vaihe varsinkin jos neula on pieni. Eli esimerkiksi ryijyneula voisi olla hyvä vaihtoehto, tavallinen kanavaneula saattaa taas olla liian pieni. Kutomisesta vanhukset nauttivat, kutominen eteni mukavan spiraalimaisesti, ei tarvinnut siirtyä kerrokselta toiselle. Cd-levy on jämäkkä joten siitä sai hyvän otteen. Tiivistettynä: anna vanhukselle aikaa yrittää ja tehdä valintoja, mutta auta tarvittaessa pulmakohdan yli.