Tärkeintä vanhusten kanssa työskennellessä on kohdata heitä tasaveroisina yksilöinä, siinä missä ketä hyvänsä opetettaessa. Toki hyvä tilannetaju, taustatekijöiden tiedostaminen ja konkreettisiin käytännön seikkoihin muutaman ajatuksen uhraaminen tekevät kohtaamisista entistäkin sujuvampia. Sukupolvien välinen kohtaaminen itsessäänkin edellyttää erilaisten käytännön seikkojen huomiointia, mutta erityisesti nämä tulee huomioida, kun tilanteeseen lisätään vielä muistisairaus. Yhtä oikeaa tapaa toimia muistisairaan vanhusten kanssa ei ole, mutta joitakin yleisiä toimintaohjeita on tiivistetty seuraavaan:

Ole oma itsesi:

  • Älä suorita vuorovaikutusta tai piiloudu tietyn roolin taakse vaan pyri aina luomaan luottamuksellinen, välittämisen ilmapiiri.
  • Pyri spontaanisuuteen.

Ole kiireetön ja aidosti läsnä:

  • Rauhoita oma mielesi ja viestitä olemuksellasi kiireettömyyttä.
  • Kohdista huomiosi vain kumppaniisi: ole lähellä, samalla tasolla, katso silmiin ja kumarru häntä kohti.
  • Auta myös kumppaniasi keskittymään: kosketa kädestä, puhuttele nimeltä ja suuntaa puheesi suoraan hänelle.

Ole myönteinen:

  • Viestitä sanoillasi ja olemuksellasi positiivisuutta, optimismia ja toivoa.
  • Hymyile ja käytä myönteistä äänensävyä.
  • Luo turvallinen ilmapiiri ja tue onnistumista.

 

Näiden toimintaan liittyvien käytännön toimien lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota myös käytännön valmisteluihin, kuten sopivaan valaistukseen ja lämpötilaan tilassa, työvälineiden soveltuvuuteen vanhuksille, materiaalien soveltuvuuteen, tilan käyttöön (esim. työskennelläänkö kaikki saman pöydän ääressä tai mahtuuko tilassa liikkumaan hyvin esim. rollaattorilla), jne..