Perinnepaitaa kesyttämässä- Korsnäsin villapaidan tekemisestä

On aika etsiä villapaitaohjeet

24.2.2014 - Kirjoittanut

On aika etsiä perinnepaidan ohjeet esille pitkästä aikaa. Tämä talvi ei ole antanut aihetta paksujen neuleiden pitämiseen, mutta ehkä ensi talvi tuo pakkasia enemmän.

kirjovirkkaajaTulevana kesänä  järjestetään Pohjoismainen neulesymposium 2014 vaihteeksi Suomessa. Tällä kertaa Pohjanmaalla, Vöyrillä, n, n. 40 km. Vaasasta pohjoiseen. Neulesymposiumin järjestämisvastuu on Taito-verkon jäsenyhdistyksellä, Österbottens Hantverk ry:llä, Vaasan käsityöntalo Loftetilla.

Neulesymposium tarjoaa viikon ajan monipuolista ohjelmaa neulomisen tekniikoihin ja-perinteisiin liittyen. Workshopeissa on edustettuna mm. Korsnäsin villapaidan tekniikka.

Perinnepaidan kesytystä yksi vuosi

14.6.2011 - Kirjoittanut

Mukaan mahtui monta mukavaa hetkeä yhdessä tikkuajien kanssa. Useita pähkäilyn hetkiä ja monia ratkaisuja perinepaidan valmistuksessa tuli läpikäytyä.

Käsityön tekeminen on kuin matkaamista.

Matkustaminen ja käsitöiden tekminen on mukavaa yhdessä.

Väliin mahtuu pikataipaleita, mutta ei pidä unohtaa kauniitaa pysähdyspaikkoja matkan varrella.

Matkan päämäärä on hyvä olla tarkasti tiedossa.

Oikeat välineet ja tarvikkeet tekvät matkasta ja käden töistä nautittavia.

Luota materiaalien ja välineiden valinnassa kokeneiden tietoon, mutta älä unohda omaa luovuuttasi!

Kuten elämässä myös käsitöissä on huomioitava nurja puoli: kun hyväksyt mutkat ja vikapistot, olet piirun verran lähempänä omaa itseäsi!

Näytä siis myös nurja puolesi, niin tiedän millainen olet!

Sillä käden työ ilman persoonallista virhettä on kuin villapaita ilman käyttäjää!

Helmikuun himmausta

7.2.2011 - Kirjoittanut

Pitkässä työssä ja käden toimessa tulee joskus uskon puute. Silloin Korsnäsin-köörin muut pakertajat jelppivät. Mahtavia etappeja on jo saavutettu ja monen monta mutkaa ja ongelmaa selvitetty. Kun työ etenee, rohkeus ratkaisuihin kasvaa.

Korsnäsin villapaita valmistetaan pääsääntöisesti suljettuna rakenteena. Pääntiellä on mahdollista "katkaista kappale" ja kirjovirkata olkapäät oikealta vasemmalle, joka kerros erikseen.

Korsnäsin villapaidan pääntien ratkaisu 2.: virkatessa aina oikealta vasemmalle, syntyy joka kerrokselta 2-3 langanpäätä(=päättelyä) kerroksella. Tämä ei ole "hätästen hommaa"!!

Korsnäsin villapaidan hihan valmistus aloitetaan pyöriöltä hihansuuta kohden. Hihan kavennukset tehdään hihan alapuolelle, jotta kuvion rytmi säilyy sekä kirjovirkkauksessa, että kirjoneuleessa.

Korsnäsin villapaidan kuvioissa leikkivät kirkkaat värit sulassa sovussa. "Kukahan näitä on aikoinaan suunnitellut?"

Korsnäsin villapaidan kirjovirkattu tekstuuri on jämäkkää tekstiiliä. Siksi saumanvarojen päälle, nurjalle puolelle virkataan "suoja", saumanvara, joka peittää kovan sauman. Näin käyttömukavuus ja kulutuskestävyys lisääntyy. Ratkaisu on vanhan käsityön periaatteen mukaan "yhtä siistiä nurjalta kuin oikealtakin puolelta".

Korsnäsin villapaidan olkasaumassa on yhdistetty kohdakkain, litteästi etu- ja takakappaleen olka. Hihasaumassa yhdistyvät miehusta ja hiha suorassa kulmassa ja tarvitsee yhdyssauman ja virkatun saumanvaran suojakseen.

Hyvät asiat eivät valmistu hetkessä.

7. 2. 2011. mtu

Hihasta vedettyä

9.1.2011 - Kirjoittanut

Korsnäsin villapaidan hiha valmistetaan ylhäältä alaspäin. Kun hihan yläosassa on kirjovirkkausta, joka on tiivistä struktuuria, kannattaa mitoitus harkita tarkkaan paidan istuvuuden vuoksi. Hihan suuhun virkataan käänne, jonka viimeistelee pykäreuna. Koska käänne peittää hihansuuta parin sentin verran, se peittää alle jäävän kuvion. "Säästäväisyyden" periaatteella kannattaa jättää käänteen alta kuviorantu pois.

Korsnäsin villapaidan hihansuuhun virkataan käänne ja pykäreuna.

Hihansuun käänne virkataan "sisältä-ulospäin"-työotteella.

Korsnäsin villapaidan hihansuun virkkaamisen työote: sisältä-ulospäin.

Korsnäsin villapaidan hihansuun käänne: kuvioraita on tässä "Tanssivat tytöt"-mallissa virkattuna myös käänteen alle.

Korsnäsin-villapaidan hihansuun käänteen alta voi jättää yhden kuvioraidan virkkaamatta "säästäväisyyden" periaatteella. Kukka-mallin hiha.

Pienistä yksityiskohdista

8.1.2011 - Kirjoittanut

Korsnäsin villapaita rakentuu kymmenistä, pienistä yksityiskohdista ja teknisistä ratkaisuista. Vaikka tekemisemme oppaana on Luutosen, Bäckman & Bäckman, (2003. Österbottens hantverk rf.) koostama kirja "Koreaa virkkaamalla", jää käytännön työskentelyssä ratkaistavaksi vielä monta asiaa. Lisäapua eri yksityiskohtien ratkaisuihin saimme myös kirjasta "Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita", (Almay, Luutonen & Mitronen.1993.Tammi.)

Teknisesti Korsnäsin villapaita on "sekoitus" lankatekniikoita. Kappaleiden valmistamisessa yhdistetään virkattua ja neulottua pinta, sekä paidan kokoamisessa koneompelua. Tämä villapaitamalli valmistetaan ensin kappaleittain neulomalla ja virkkaamalla kokonaan, suljettuina kappaleina. Pääntie ja hihanaukot leikataan valmiiseen pintaan, reunat huolitellaan ja hihan ommellaan koneella miehustaan kiinni. Tämä lankatyön kokoamisen malli on tyypillistä mm. norjalaisille villapaidoille.

Hihan pyöriön ommeltu sauma nurjalta. Hihanaukon leikattava kohta kannattaa tukea liekotuksen estämiseksi. Halkion syvyys kannattaa harkita tarkkaan=> hihan yläosa kirjovirkattua, joten laskeutumaton ja ja jäykähköä neulosta.

Korsnäsin villapaidan olkasauma: etu- ja takakpl yhdistetään ompelemalla aitapistoilla.

Olkasauma Korsnäsin villapaidasta: olkasauma viistottu virkkaamalla lyhennettyjä kerroksia viimeisiksi.

Korsnäsin villapaidan pääntie: Pääntie on leikattu ja huoliteltu koneompeleella. Pääntien reunaan on virkattu reunus, joka "piilottaa" saumanvarat: työote reunuksen virkkaamisessa on sisältä ulospäiv, kuten hihansuussa.

Korsnäsin villapaidan pääntie: ennen pääntien leikkaamista, kannattaa muoto suunnitella tarkkaan. Myös pääntien syvyys edessä ja takana täytyy noudatella yksilöllisiä mittoja.

Korsnäsin-villapaidassa pääntien viimeistelee koristeellinen käänne ja pykäreuna. Jos/kun pääntie on leikattu virkattuun miehustakappaleeseen, on haasteellista saada käänteen aloitus virkattua niin, että saumanvarat peittyvät sujuvasti. Pääntien käänne virkataan myös sisältä-ulos-työotteella, kuten hihansuun käännekin.

Korsnäsin villapaita koostuu kirjovirkkauksesta ja kirjoneuleesta. Tekniikoiden rajapinnat on valmistettava käsialan mukaan: pääsääntöisesti virkattu silmukka vastaa neulottua silmukkaa. Tekstuurien rajapintaa voi tasoittaa kevyesti höyryttämällä.

 (8. 1. 2011.mtu)

Urakka eteni: tavoite tarkentui.

4.1.2011 - Kirjoittanut

Korsnäsin villapaita-kurssi eteni syksyllä 2010 joka toinen keskiviikko. Töitä tehtiin myös kotosalla: joskus intohimoisesti ja joskus hitaammin. Korsnäsin villapaitaohjeiden yksityiskohdat keskusteltiin ja pähkäiltiin yhdessä ja joskus syynäyksen kohteena oli Loftetista lainattu mallipaita.

Kukka-kuvioisen paidan helma

Kukka-kuvioisen paidan helma

Hihansuun käänne ja pykäreuna virkataan hihan sisäpuolelta

Hihansuun käänteen työote

Villapaidan neulottu osuus on miehustan keskellä. Kun työ alkaa olla "kainaloissa" tuntuu urakka jo keveämmältä;)

Villapaitaurakka pykää vauhtiaan: työn edetessä innostus kasvaa!

Korsnäsin villapaita on kaunis myös nurjalta puolelta.

Tekemisen into tarttuu ja kuvio kuviolta paita kaunistuu.

Suuri urakka vaatii myös vahvat eväät ja rutkasti "turnauskestävyyttä"!

Moni kurssilainen sai Korsnäsin villapaitaansa syksyn aikana valmistettua aika pätkän. Joukon perää piti ja pitää edelleen ope parilla, hassulla virkatulla sentillään, mutta osallistuminen tähän merkittävään urakkaan on silti tärkeintä. (mtu 4. 1. 2011.)

Kis, kis kippura lanka!

2.12.2010 - Kirjoittanut

Tervetuloa mukaan "kesyttämään perinnepaitaa"!

Tämä on kuvasukellusta tai kelluntayritystä suomalaisessa käsityöperinteessä. “Kesy Perinnepaita” on hyppy perinteeseen ja silmukan lisäys nykyisyyteen : yritys tehdä menneisyyttä näkyviin ja lisätä tuotokseen omat nykynaiselliset mausteet. Korsnäsin villapaitaa on ryhdytty kesyttämään ja tutkimaan naisvoimin läntisen Suomen lanteilla, pohjalaisen ja ruotsinkielisen kulttuurin shakerissa, Vaasassa. Tämä on “kesytyskertomusta” ilman lankarajoja.

Tästä se alkoi syksyn 2010 alussa. Vaasa-Opiston kurssille "Korsnäsin villapaita" kokoontui innoikkaiden tikkuajien joukko. Siitä alkoi rohkea yritys käydä mammuttimaisen työn, Korsnäsin villapaidan kimppuun:

Hyvin suunniteltu ja valmisteltu on puoliksi tehty: kauniit kerät.

 ..ja sitten tiukka ote koukusta ja mallitilkulla harjoittelemaan kirjovirkkauksen työotetta.

"Käsi käyp, sydän lyöp, lanka lujasti laukkaa ja koukku silmukkaa haukkaa!"

Käsi käyp, sydän lyöp.

Kirjovirkkaukseen kiinni: työssä kulkee väh. 2 lankaa joka krs.

 Korsnäsin villapaidan materiaaliksi suositellaan 100% ja 2-säikeistä villalankaa. Pirtin kehräämön valikoimista löysimme ja tilasimme sopivimmat väriyhdistelmät.

"Tanssivat tytöt" olivat aloittaneet hieman aiemmin Florican tahtiin.

Näin alkaa rantu ja reuna: Kukka-kuvio syntymässä

Tarkistus tekijän "tiellä" pitää. Mallin tarkistusta kirjan ruutu.kuviosta.

Korsnäsin villapadan väritys sopii farkkukansalle.

Virkattua ja neulottua Kukkaset-kuviota.

Kirjovirkkauksessa on hallittava 2-3 lankaa kerrallaan ja langan vaihtamisen sujuminen vaikuttaa ratkaisevasti työskentelyn sujumiseen.

Komiaa rantua ja krumeluuria syntyy pairan helemuksiin.

Virkatun ja neulotun pinnan yhdistäminen on haasteellista.

Neulominen tuntuu virkkaamisen jälkeen rentouttavalta ja sujuvalta.

Tanssivat tytöt-kuvio. Korsnäsin villapaidassa, kirjovirkkauksessa virkataan kiinteät silmukat ed. krs:n silmukan takareunaan. Siksi virkkauksen pintastruktuuri on poikittain juovikas.