Silmukoiden luomistapaan vaikuttaa ratkaisevasti se, kuinka neuletta aiotaan jatkaa aloitusreunan jälkeen. Mieti käyttötarkoituksen mukaan millainen aloitus tulevaan työhösi sopii. Kokeilu- ja mallitilkkujen aloitukseen kannattaa valita jokin nopea tapa. Aloitusreunaan valitaan silmukkakoko samalla tavalla kuin sileään neulokseenkin. Luomiskerroksen jälkeen aloitusreunaan kiinnitetään luomiskampa, joka helpottaa silmukoiden muodostumista. Lisäpainoksi kamman reunoihin voi kiinnittää kynsipainot, jotka vahvistavat luomiskamman tasapainoa.

Sivuillamme esittelemme kolme erilaista tapaa luoda silmukat neulekoneella. Ensimmäisenä tapana esitellään avoin luominen luomiskammalla, josta ohessa myös video. Toinen tapa on luominen läppäkoukulla ja kolmas luominen käsin, joista molemmista kirjallinen ohjeistus. Silmukat voidaan luoda myös neulekoneen kudontaharjojen avulla, vaikkei sitä tapaa sivustolla olekaan esitelty.

Avoin luominen luomiskammalla

Tätä menetelmää käytetään usein kokeilu- ja mallitilkuissa. Silmukoiden luominen avoimesti luomiskamman avulla purkautuu aloitusreunastaan. Huomaa, että luominen ei onnistu, jos luomiskamman piikit ovat vääntyneet.

  1. Langoita neulekone ja säädä sopiva silmukka pituus.
  2. Ota neulanvalitsin ja siirrä tarvitsemastasi silmukkamäärästä joka toinen neula työasentoon (B).
  3. Ota lanka langanpidikkeestä ja vie se kelkan langanohjaimeen. Pidä kiinni langan päästä ja neulo aloituskerros.
  4. Ota luomiskampa ja ripusta se aloituskerroksen lankalenkkeihin tasapainoon. Lisää painoa ottamalla kynsipainot ja ripusta luomiskampaan. Säilytä tasapaino!
  5. Ota neulanvalitsin ja siirrä sillä kaikki neulat työhön.
  6. Aloita neulominen. Siirrä kelkkaa napakasti reunasta reunaan, niin että kelkka tulee neuleen reunan yli, muttei liian kauas reunasta.

Luominen läppäkoukulla

Kun silmukat luodaan läppäkoukun avulla, saadaan joustamaton, tukeva ja siisti reuna. Reunassa näkyy ketjusilmukkarivi, eikä läppäkoukkualoitus purkaudu aloitusreunastaan. Huomioi, ettet tee lankalenkeistä liian tiukkoja, koska silloin kelkka ei pysty muodostamaan silmukoita kunnolla.

  1. Langoita kone ja säädä sopiva silmukkapituus.
  2. Tuo tarvittava määrä neuloja lepoasentoon (E).
  3. Siirrä kelkka neulojen oikealle puolelle ja tee langasta ketjusilmukka.
  4. Luominen aloitetaan vasemmalta: vie silmukka läppäkoukun läpän taakse. Työnnä läppäkoukku ensimmäisen ja toisen neulan välistä ylös ja tartu läppäkoukulla lankaan.
  5. Vedä nyt läppäkoukku varrella olevan lankalenkin läpi ja jatka luomista tähän tapaan kunnes kaikki silmukat on luotu.
  6. Kun olet oikean reunan viimeisen silmukan kohdalla, siirrä silmukka läppäkoukulta neulan koukkuun.
  7. Pujota lanka kelkan langan ohjaimeen ja kuljeta kelkka hitaasti vasemmalle.
  8. Kiinnitä luomiskampa ja jatka neulomista.

Luominen käsin

Luomalla silmukat käsin saadaan ohut ja joustava reuna sekä mahdolliset kaksinkertaiset käänteet.  Aloitusreuna ei purkaudu, kun silmukat luodaan käsin.

  1. Pujota lanka langanohjaimeen ja kiinnitä sen varren pidikkeeseen odottamaan.
  2. Tuo tarvittava määrä neuloja lepoasentoon (E) ja siirrä kelkka oikealle.
  3. Ota vasemmalla kädelläsi kiinni langanpäästä. Kierrä lanka oikealla kädelläsi kevyesti ensimmäisen neulan varren ympäri vastapäivään vasemmalta oikealle. Tue tarvittaessa muodostunutta lankalenkkiä vasemmalla peukalollasi neulaportteja vasten neulan alta.
  4. Jatka silmukoiden luomista käsin, kunnes olet oikeassa reunassa. Huomioi, että silmukkalenkkien on oltava neulan läppien takana, aivan neulaporttien edessä.
  5. Pujota nyt lanka langanohjaimen pidikkeestä, kelkan langanohjaimeen ja neulo ensimmäinen kerros hitaasti.
  6. Ripusta työhön luomiskampa ja jatka neulomista. Tarkkaile silmukoiden neuloutumista. Jos silmukat eivät neuloudu kunnolla, voit ensimmäisten kerroksien aikana tuoda kaikki neulat lepoasentoon (E) aina kerroksen neulottuasi, näin seuraava kerros neuloutuu helpommin.

Silmukkakoko

Silmukkakoonsäädin on neulekoneen kelkassa. Säätöasennot ovat numeroitu 0:sta 10:een. Kokonaislukujen välissä on lisäksi kaksi väliarvoa, jotka on merkitty pisteillä. Mitä pienempi säätö numero, sitä pienempi silmukka.

Silmukkakoon valintaan vaikuttavat tuotteen käyttötarkoitus, neuleen ulkonäkö ja tuntu, aiemmat kokemukset käytettävästä langasta sekä oman persoonan mukainen maku. Tärkeää on myös huomioida langan materiaali silmukkakokoa määriteltäessä, esimerkiksi puuvillalangan kutistuminen.

Suuntaa antavia silmukkakokoja ohutlankakoneelle:

Ohuet langat: sääto 0-3
Keskipaksut langat: säätö 4-7
Paksut langat: säätö 8-10

Säädöt eivät ole verrattavissa paksulankakoneen säätöjen kanssa, sillä paksulankakoneen säätö 0 tekee suuremman silmukkakoon kuin ohutlankakoneen säätö nro 10.