Tilkkutöiden tekemiseen löytyy varmasti yhtä monta syytä kuin tekijää. Tilkkutyön tehtävä voi yksinkertaisesti olla pitää joku tai jokin lämpimänä. Tilkkutyö voi olla kopio vanhasta työstä, kunnianosoitus menneille ajoille tai innovatiivinen tulkinta, joka yhtä aikaa ylistää vanhoja työtapoja ja esittelee nykyajan saavutuksia. Tilkkutyö voi ilmaista näkökulman: vihaisen tai surullisen. Tilkkutyö voi kertoa tekijästään ja hänen elämästään tavalla, joka ei millään muulla keinoin ole mahdollista. Tilkkutyö voi olla kuvioiden ja pintarakenteen leikkiä, joka on syntynyt pelkästään kokeilun ja kauniin lopputuloksen tuottamasta nautinnosta. On tärkeää muistaa huoltaa ja säilyttää tilkkutyötä oikein, jotta työ kestää aikojen saatossa mahdollisimman hyvin.

Tilkkutöiden puhdistaminen

Tilkkutöiden pahimman viholliset ovat valo ja lika. Olivatpa työsi sitten uusia tai vanhoja, voit pidentää niiden ikää suojaamalla ne kirkkaalta valolta ja pitämällä ne mahdollisimman puhtaina.

Pintaan kerääntyneen pölyn ja lian poistaminen tekee hyvää kaikille tilkkutöille. Toimenpide on hyväksi myös pesunkestäville tilkkutöille pesukertojen välissä. Aroille, hauraille tilkkutöille se saattaa olla jopa ainoa vaihtoehto. Käytä imurin litteäaukkoista suutinta ja säädä laitteen imuteho minimiin. Pane tilkkutyön ja imurin suuttimeen väliin suojaksi ohutta kangasta, esim. nailonverkkoa, ja liikuta imurin suutinta juuri tilkkutyön pinnan yläpuolella. Älä hankaa työn pintaa suuttimella.

Vaikka monia vanhoja puuvillakankaista tehtyjä tilkkutöitä voikin pestä melko turvallisin mielin, työ kannattaa jättää asiantuntijan tehtäväksi, jollet ole aivan varma, että kaikki työhön käytetyt tilkut kestävät pesua. Töitä, joihin on käytetty sellaista materiaalia kuten esimerkiksi samettia tai silkkiä, ei pitäisi milloinkaan kastella, ei edes tahranpoistotarkoituksessa, koska seurauksena voi olla kankaan kutistuminen tai värien leviäminen. Sintsiäkään ei saa puhdistaa vedellä, sillä kankaan kiilto saattaa kärsiä. Värinpitävyyden voit tarkista siten, että painat palan kosteaa pumpulia kangasta vasten ja katsot, lähteekö kankaasta väriä.

Jos päätät pestä tilkkutyösi itse, valitse ajankohdaksi kuiva ja tuulinen päivä. Tue työ puhtaalla valkoisella lakanalla ja upota se kylpyammeeseen kylmään veteen. Voit lisätä veteen hieman hellävaraista käsinpesujauhetta. Jätä tilkkutyö likoamaan noin tunniksi ja liikuttele sitä välillä tukikankaan avulla. Huuhtele sen jälkeen siten, että päästät veden pois ammeesta ja täytät sen uudelleen puhtaalla vedellä. Toista huuhtelu, kunnes vesi on kirkasta. Annan työn valua sen jälkeen niin kauan, että sen voi nostaa pois ammeesta. Levitä työ kuivumaan tasaiselle lakanalla peitetylle alueelle.

Itse tekemäsi tilkkutyön, johon olet käyttänyt esipestyjä kankaita ja pesunkestävää täytevanua, voit pestä pesukoneessa. Ole kuitenkin varovainen. Suorita pesu kuivana ja tuulisena päivänä. Käytä koneesi hellävaraisinta ohjelmaa ja lyhyttä linkousta. Villanpesuohjelma on yleensä paras vaihtoehto. Kuivaa tilkkutyö joko pyykkinarulla tai puuvillalakanalla peitetyllä tasaisella alustalla.

Tilkkutöiden säilytys

Tilkkutekstiilien pitempiaikaiseen varastointiin pätee muutama perussääntö, joita noudattamalla ne pysyvät hyvinä säilytyksen ajan:
•    tilkkutyö kannattaa säilyttää vaakatasossa, vuoteelle levitettynä. Jos kyseessä on vanha ja hauras tekstiili, peitä se puhtaalla valkoisella lakanalla.
•    Tilkkutyön voi myös säilyttää taiteltuna, mutta siinä tapauksessa taitekohtien väliin on syytä laittaa rullalle käärittyä hapotonta silkkipaperia, jotta työhön ei muodostu teräviä taitteita. Tällä tavoin varastoidut tilkkutyöt tulisi säännöllisin  väliajoin ottaa esiin, taitella auki, tarkistaa, näkyykö niissä merkkejä vaurioitumisesta (esim. hometta tai pölyä) ja taitella uudella tavalla erikohdista.

Lähde: Tilkkutöiden käsikirja. Toim. Rosemary Wilkinson. 2005.