Panama

Panama on valtio Väli-Amerikassa. Sen naapurimaita ovat etelässä Kolumbia ja pohjoisessa Costa Rica. Panama on tunnettu Panaman kanavasta, joka on mahdollistaa laivaliikenteen Tyynenmeren ja Atlantin välillä. Panaman väestö koostuu intiaaneista ja mestitseistä, eli ihmisistä, joilla on sekä valkoihoisen, että intiaanin perimää. Panamalla asuu myös eurooppalais- ja afrikkalaisperäisiä ihmisiä. Panamalla on kuusi eri intiaaniheimoa, jotka kukin asuvat omilla alueillaan, omissa kylissään. Panamalla on vuoristoista seutua ja sademetsää. Vuosi jakautuu kuivaan kauteen ja sadekauteen. Talvi on kuiva ja kesällä sataa.

Intiaaniheimon elämää

Chiriquín provinssissa Koillis-Panamalla, elää Ngöbe-Bugle heimo. Alueella puhutaan Ngöben kieltä, mutta osa heimolaisista osaa myös espanjaa. Seutu on vuoristoista ja heimon kylät on rakennettu vuoren rinteille. Ilmasto on kuuma ja kuiva, lämpötila nousee kuivana kautena yli 30 C asteeseen päivittäin ja yölämpötilatkin pysyttelevät yli 20 C asteessa. Kulkuyhteydet kylien välillä -ja niistä kaupunkeihin, ovat huonot. Polkuja pitkin kyläläiset liikkuvat jalan tai ratsain, mutta autolla useimpiin kyliin on mahdotonta päästä. Lapset käyvät koulua. Koulut sijaitsevat yleensä useamman kylän välissä, ja sinne kuljetaan jalan. Matkaa saattaa kertyä useita kilometrejä.

Kylissä ei ole sähköä, ja useimmat kylät ovat myös ilman vesijohtoa. Veden kyläläiset saavat pienistä puroista ja joista, jotka virtaavat vuorten välissä. Vuoristoisella seudulla veden kantaminen joelta tai purolta oli raskasta työtä, josta yleensä huolehtivat kylän naiset. Veden saanti ei aina kuivan kauden aikaan ole taattua. Kyläläiset elävät lähes omavaraisesti ruuan suhteen, he eivät siis hanki ruokaa kaupungeista, vaan he viljelevät ruuakseen erilaisia kasveja kuten yuccaa, ruokabanaaneja, erilaisia papuja, kahvia ja maissia. Jokaisella kylällä on myös kotieläimiä, enimmäkseen sikoja ja kanoja.

Käsityöt osana elämää

Kyläläiset elävät hyvin lähellä luontoa ja käsitöillä oli tärkeä rooli kyläyhteisöissä. Perinteiset käsityötaidot opetetaan aina uusille sukupolville. Käsityötaitojen säilymiselle yhteisössä on useita tärkeitä syitä. Käsityönä tehdään tuotteita, joita elämiseen tarvittiin ja joita, toisin kuin kaupungissa, ei ollut ostettavissa valmiina.  Käsityönä valmistetut tuotteet ovat osa jokapäiväistä elämää. Luonnon antimia osataan hyödyntää niin käyttöesineiden, kuin myös rakennusten materiaaleiksi. Eri tarkoituksiin oli vuosien kokemuksen kautta löydetty parhaiten palvelevat materiaalit ja tekniikat.