Tekstiilitietous on tärkeää siksi, että tiedämme miten huoltaa eri tekstiilimateriaaleja. Materiaalituntemuksesta on myös hyötyä silloin, kun valitsemme vaatteita eri käyttötarkoituksiin. Materiaaleilla on erilaisia ominaisuuksia, kuten kosteudenimukyky, lämmöneristävyys, hankauksenkesto ja pestävyys. Näiden ominaisuuksien perusteella kuidut valitaan tekstiileihin, esimerkiksi vaatteisiin.

 

Tekstiilikuitujen lajittelu

Tekstiilien valmistus aloitetaan muokkaamalla luonnosta saatavat tai synteettisesti valmistetut raaka-aineet tekstiilikuiduiksi. Kuiduista kehrätään lankaa ja langoista valmistetaan edelleen kangasta tai neulosta. Tekstiilien värjäys tehdään yleisimmin langoille tai kankaille ja neuloksille, harvemmin valmiille vaatteille tai kuiduille. Värjäyksen lisäksi kankaat ja neulokset käyvät läpi erilaisia kemiallisia esi- ja viimeistelykäsittelyjä. Vasta näiden vaiheiden jälkeen ne soveltuvat materiaaleiksi vaatteiden ja sisustustekstiilien valmistajille. Tekstiilien raaka-aineena käytettävät kuidut jaetaan kahteen pääryhmään:

1) Luonnonkuidut

Luonnonkuidut ovat kuituraaka-aineita, jotka luonto on valmistanut, ja jotka ihminen kerää, erottaa, puhdistaa ja muokkaa käyttöönsä.

2) Tekokuidut

Tekokuitujen raaka-aineet saadaan joko kasvavasta luonnosta, lähinnä erilaisista puulajeista (muuntokuidut), tai maaöljyn jalostuksessa syntyvistä sivutuotteista (synteettiset tekokuidut).

Taulukko:

Nimetön

Tunnustelukoe

Ihmisen kosketusaisti on hyvin monimuotoinen, sillä se sisältää useita eri aistimusmuotoja. Esimerkiksi kylmä, lämpö, kipu, kutitus, jäsenten asento ja liike sekä painallus ovat tällaisia ja lisäksi erottelevan kosketuksen avulla voidaan määritellä kohteen muoto. Iho on täynnä erilaisia kosketusreseptoreja ja etenkin peukalo päässä on noin 13 -kertainen määrä painallusherkkiä kohtia verrattuna esimerkiksi käsivarteen. Tuntoaisti on ihmiselle hyvin tärkeä ja kädet toimivat työkaluina tunnustelussa ja tuntotiedon hankinnassa. Tunnustelukokeessa on tärkeää, että havainnointi tehdään vain käsillä ja silmät sidottuina, jotta voidaan saada mahdollisimman luotettavaa tietoa tunnustelusta.

 

Kosteusmittauskoe

Tekstiilimateriaaleilla on erilaisia ominaisuuksia ja tässä pisteellä testataan sitä , miten ne käyttäytyvät yhdessä veden kanssa. Materiaalien ominaisuuksia on otettava huomioon esimerkiksi omissa ostovalinnoissa. Kun haluat tietynlaiseen käyttöön sopivan vaatteen, on otettava huomioon vaatteen materiaali. Luonnonkuitujen tulisi imeä kosteutta hyvin, villaa lukuun ottamatta, kun taas tekokuidut eivät ime hyvin kosteutta.