3D-mallin vaatimukset

 

Joidenkin mallien kohdalla tulostimen vakioasetuksia kannattaa muokata. Haastavia yksityiskohtia ovat esimerkiksi:

  • 3D-mallin overhang- pinnat, eli alueet jotka tulostetaan ns. tyhjän päälle. Tällaisten kohtien tulostaminen on lähes mahdotonta ilman tukimateriaalia.
  • Pienet yksityiskohdat (mm. tulostusmateriaali ja suuttimen koko vaikuttaa myös)
  • Ohuet tapit

 

Tukimateriaalin käyttö

 

Jos tulostettavassa kappaleessa on tyhjän päällä olevia ulokkeita, niin tarvitaan yleensä tukirakenteita. Tukirakenne voi olla samasta materiaalista kuin muu tuloste tai sitten erillistä juuri tähän tarkoitukseen soveltuvaa materiaalia. Tukirakenne voidaan poistaa tulostetusta kappaleesta esimerkiksi pihdeillä tai leikkaamalla. Jotkut tukimateriaalit poistuvat veden avulla liuottaen tai pesemällä. Ennen kuin kappale tulostetaan, kannatta pohtia missä asennossa se olisi hyvä tulostaa. Esimerkiksi alla oleva säätönuppi voidaan tulostaa kuvan mukaisesti pystyasennossa, mutta vaaka-asennossa tulostus vähentää tukimateriaalin määrää huomattavasti.

 

Säätönuppi ennen ja jälkeen tukimateriaalin irroittamisen.

 

 

Ensimmäisen kerroksen tarttuminen

 

Mikäli ensimmäinen kerros ei tartu kunnolla, on todennäköistä että koko tulostus epäonnistuu. Vinkkejä ensimmäisen kerroksen onnistumiseen:

  • alustan kalibrointi
    • jos suutin on liian lähellä alustaa materiaali ei pääse ulos ja suutin tukkeutuu
    • jos suutin on liian kaukana materiaali ei tartu kunnolla alustaan ja saattaa alkaa kertyä suuttimen ympärille
  • materiaalille sopiva tulostusalusta ja lämpötila
  • ensimmäisen kerroksen riittävän hidas liikenopeus saattaa myös helpottaa

 

Älypuhelimesta 3D-skanneri

 

Jotkut älypuhelimet mahdollistavat 3D-kuvien luomisen tiettyjen sovellusten avulla. Puhelimesta tulee ikäänkuin 3D-skanneri. Skannerilla kolmiulotteinen kappale kuvataan ja mallinnetaan tietokoneelle .STL-tiedostoksi, joka voidaan sitten tulostaa 3D-tulostimella.  Ainakin Sonyn Xperia XZ1 ja XZ1 Compact- puhelimissa on tämä ominaisuus. Lisätietoja löytyy seuraavan linkin kautta:

 

3D-kuvien luonti (Sony Xperia XZ1)